Laktik Dayanıklılık
30 ile 90 sn. süren orta süreli egzersizlerdeki performans yeteneğine laktik dayanıklılık adı verilir. Vücudun oksijen ihtiyacı karşılanamadığı için yüklenme yoğunluğu aerobik dayanıklılık şartlar altında yapılan aktivitelerden daha yüksektir. Bu yüzden egzersizde sporcularda dinlenme aralarında ödenmesi gereken oksijen borcu oluşur. Aktivitenin veya oyunun hızına bağlı olarak enerji, anaerobik sistemden üretilir. Yüksek şiddetli dirillerde laktik asit sistemi yüksek miktarda laktat üretir. Eğer oyuncular bu artan kan laktik asidiyle başa çıkacak şekilde antrene edilmedilerse drillerin hızı yavaşlar ya da zorunlu olarak dinlenmek üzere egzersize ara verilir.
Alaktik Dayanıklılık
Alaktik dayanıklılık, sporcunun maksimal Şiddetli kısa süreli egzersizlerle başa çıkma yeteneğidir. |
Alaktik dayanıklılık; 12 sn.den kısa süren maksimal şiddetle tekrar edilen aktivitelerde yorgunluğu tolera etme kapasitesidir. Performans büyük miktarda kuvvet ve hızın serbest bırakılması ile oluşur .Bu yüzden enerji ihtiyacının %80’ini karşılayan anaerobik süreç kısa süreli aktiviteler için temel enerji sistemidir.
Aerobik ve anaerobik dayanıklılık iç içedir. Her ikisi de antrenmanlar yoluyla geliştirilebilir. Ancak anaerobik kapasitenin düzeyi aerobik kapasitenin iyi geliştirilmiş olmasına bağlıdır.
Süre açısından ise dayanıklılığı etki alanlarına göre üçe ayırmak mümkündür.
- Kısa süreli dayanıklılık,
- Orta süreli dayanıklılık,
- Uzun süreli dayanıklılık,
1. Kısa süreli dayanıklılık: 45 saniye ile 2 dk. arasında olan çalışmalarda söz konusudur. Anaerobik kapasite daha ağırlıklı olup, anaerobik çalışmaları daha değerli kılmaktadır.
2. Orta süreli dayanıklılık: 2-8 dk. arasında olan çalışmalarda oluşan yorgunluğa karşı koyabilme yeteneğidir. Anaerobik ve aerobik süreçlerin katkısı eşit gibi görünse de yavaş yavaş aerobik sisteme geçiş söz konusudur.
3. Uzun süreli dayanıklılık: 8 dk ve daha üzerinde yapılan çalışmalarda söz konusudur.
Motorik özellikler bakımından ise dayanıklılık üç grupta ayrılır;
- Kuvvette devamlılık,
- Süratte devamlılık,
- Çabuk kuvvette devamlılık.
Kasların çalışma biçimi bakımından ise dayanıklılık;
- Dinamik dayanıklılık
- Statik dayanıklılık, olmak üzere ikiye ayrılır.
hocam selam
vermiş olduğunuz değerli bilgilere çok teşekkürler.
Türk Futbolunun emektarı sayın Atilla Yüce hocama katkılarından dolayı teşekkür ederim..
sayın hocam verdiğiniz değerli bilgileri sürekli takip ediyorum…katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim.
değerli hocam çalışmalrınızı paylaştığınız için teşekkür ederim. Sizin öğrenciniz olmak güzel hocam.sağlık sıhhat diliyorum değerli hocama saygılar
Sevgili hocam sevgilerimi ve saygılarımı sunarım. Burada aktardığınız değerli bilgiler gerçekten herkese faydalı olabilecek şeyler. Başarılarınızın devamını dilerim.
hacam bilgilerinizden dolayı teşekkürler dilerim birde dayanıklılık çalışması antreman rehberi açıklamaları açıklayıcı olsa sevinirim